Under hösten kommer SJF att lansera en ny version av Viltdata och i samband med detta så introduceras också Kronviltsobs i hela landet. Dessutom är Kronoberg ett av tre län (Kronoberg, Sörmland och Västerbotten) som på försök inför Klövviltsobs.
Klövviltsobsen är en del av ett större helhetsgrep på klövviltsförvaltningen samt i SLU:s stora forskningsprojekt Beyond moose där man tittar på framtida flerartsförvaltning.
Vad är meningen med detta kanske några av er undrar? Men vi går mot en flerartsförvaltning där vi behöver kunna följa förändringar i viltstammarna på ett bättre sätt. På så vis får vi bättre underlag för en balanserad avskjutning, hur olika arter påverkar varandra, ökade möjligheter att snabbt upptäcka ökad predation av rovdjur samt bättre koll på sjukdomar som kan drabba viltet.
Klövviltsobs är framtaget för att inventera rådjur, kronvilt, vildsvin och dovvilt, samtidigt som vi fortsätter att inventera älg och stora rovdjur som förut. I Klövviltsobsen följs alla klövvilt från älgjaktens början till slutet av januari. På så vis kan vi följa förändringar under året, och samtidigt utvärdera hur lång observationsperiod som behövs för att få tillräckligt exakta mått på stammarnas storlek.
Under hösten kommer vi att ha träffar och utbildningar om Klövviltsobs och Nya viltdata men jag vill redan nu sprida informationen och bifogat hittar ni en beskrivning av Klövviltsobsen.
Det kommer också att skickas ut utförliga manualer till de som redan finns registrerade i viltdata. I nya viltdata kommer det även att finnas filmer som visar hur man gör vid olika moment.
Skiftet kommer enligt uppgift att ske i början/ mitten av augusti men vi återkommer med information och datum för utbildningar.